6 Mayıs 2015 Çarşamba

Anne ile bebeğin yakınlaşması..emzirmek..

Hamileliğiniz boyunca bebeğiniz sizinle bir bütün halinde dünyaya geleceğini anı bekledi, tıpkı sizin onu beklediğiniz gibi.. Bebeğinizle sizin aranızdaki tek fark, sizin kokunuzdan başka, dünyayla hiçbir iletişime geçmemiş olması. Bu yüzden doğar doğmaz bebekler iç güdüsel bir şekilde (her canlı gibi) güvende olacağı kokuyu,sıcaklığı arar. Bunu da sağlayacak olanlar; anneler :) Hem bebeğinizin dünyaya alışması, kendini güvende hissetmesi hem de gelişimini devam ettirebilmesi için emzirmek; anneye düşen en önemli görev. 

Bebeğinizi doğduğu an 30 dakika içinde emzirmeniz gerekir. Yeni doğan bebekte, emzirmek; duygusal olduğu kadar fiziksel olarak da en önemli süreç. Anne karnında bebeğiniz, doğuma yakın süreçte sizin plasenta suyunuzu yutar. Doğduğunda ilk bir hafta-10 gün içinde bu plasenta suyunu bebeğin vücudundan atması gerekir. Bunun atılmasına yardımcı olan tek şey süttür. Bu sebeple yeni doğan bebeğinizi 2 saatte bir 20'şer dakika her iki göğsünüzden emzirmeniz gerekir. İki göğüs arasında ve emme işlemi tamamen bittikten sonra mutlaka bebeğinizin gazını çıkarmalısınız. (Plasenta suyunu vücuttan atamazsa, bebeğiniz sarılık olur ve siz bunun farkına varmazsanız hastanelik bile olabilir, düzenli emzirme ile bebeğinize bu konuda yardımcı olursanız korkulacak bir durum yok) Tabiki de onlar dünyaya yeni geldiler, ufacıklar ve bünyeleri bu 40 dakikalık tempoya alışık değil :) emzirme süresinde uyuyakalabilirler, yine biz annelere onları uyandırmak düşüyor. (çocuklarımızın daha doğduğu gün, uyandırma konusunda, kabusları oluyoruzzz :)) ) Bebeklerin bazı uyarı noktaları var; kulak arkası, çene altı, ayak topukları gibi..bu uyarı noktalarına hafifçe bastırarak emme iç güdüleri uyarıp tekrar emmeye kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilirsiniz. Eğer bu uyarı noktaları işe yaramıyorsa mutlaka oda sıcaklığınızı kontrol edin, oda sıcaklığı 22-24 derecelerden yukarıda ve bebek kalın giyinmişse sıcaktan da mayışmış olabilir. Bu durumda 'o an için' odayı serinletmek yerine bebeğin üzerindeki fazla giysileri çıkarıp uyanmasını sağlayabilirsiniz. (bacaklarını açmanız yeterli olacaktır.) Unutmayın, emzirirken siz nasıl yoruluyorsanız bebeğiniz sizden daha fazla yorulduğu için terleyecektir ! Odayı serinletmeye uğraşırsanız terli bebeğinizi üşütme ihtimaliniz var. İlk 1-2 aylık süreçte bebeğiniz mutlaka 2 saatte bir sütünü içmeli (2 saatten kısa sürelerde emzirmeyin, bebeğiniz mutlaka emmek ister, bu aç olduğu anlamına gelmez, bebeğinize gereksiz gaz sancısı yaşatır, kusmasına sebep olursunuz) bu sebeple gündüzleri mutlaka 2 saatte bir emzirin, geceleri 4 saate kadar uyumasına izin verin. (eğer 4 saati aşan bir durum olursa uyandırmadan da, uykularında da emme iç güdüleri devam ettiği için rahatlıkla emzirebilirsiniz.)


Emzirmek

İlk başlarda emzirmek baya eziyetli ve zor bir süreçken, alıştıktan sonra bebeğinizle iletişime geçtiğiniz paha biçilmez anlara dönüşüyor. Bu zor süreci kolay atlatabilmek için birkaç tavsiyem olacak...İlk başlarda yatar pozisyonda (sonuçta siz de bir ameliyat atlattınız dikişlerinize dikkat etmeniz gerek), sırtınıza yastıklarla destek vererek kendinizi rahat hissettirdikten sonra bebeğinizi emzireceğiniz göğüs tarafındaki kolunuzun altına destekleyici yastıklar koyarak emzirme pozisyonunuzu oluşturun. (evet evdeki tüm yastıklar sizin !! ) Bir kolunuz bebeğinizin kafasına destek verirken diğer kolunuz ile bebeğinizin vücudunu kendi vücudunuza yaklaştırın. (bebeğin tüm vücudu kafası ile birlikte size dönük olmalıdır) Daha sonra bebeğinizin üst dudağından göğsünüzü yaklaştırıp, göğsünüzü kavramasını sağlayın. (bebekler emme işlemini, dili ile üst damak arasında göğsünüzü sıkıştırarak yaptıkları için üst dudaktan yaklaştırdığınızda, göğsünüzü kavraması kolay olacaktır. ) Göğsünüzü kavradıktan sonra ilk 5 dakika içinde göğüs ağrınız geçiyorsa, bebeğiniz doğru bir kavrama yakalamış demektir. Eğer göğüs acınız devam ederse, göğsünüzü bebeğinizin ağzından çekip (serçe parmağınızı bebeğinizin ağzına sokup hafifçe göğsünüzü dışarı ittirirseniz, canınız acımaz. )süreci tekrarlamanız gerekebilir. 


Emzirmek

Peki emzirme işlemi anlatıldığı üzere bu kadar kolay gibi gözükebilir, ama işin içine göğüs acıları girince biraz kabusa dönüşüyor. Bugüne kadar yeni doğum yapmış hiçbir anneden 'benim canım hiç acımadı' diyen yok. Ama bu konuda gözünüz korkmasın ilk başlarda yaşanan sıkıntılar, doğru bakım ile, sonradan yok oluyor. Doğru bakım nedir ?? Cildinize iyi gelen bir göğüs kremi bulmanız gerekir. (bunu ancak emzirdiğinizde deneme, yanılma yolu ile bulacaksınız. ) Bana Garmastan Pomat iyi gelmişti. Emzirmeye başlamadan önce kremi temizleyip, sıcak suya bezi batırıp göğsünüzü rahatlattıktan sonra emzirin ve emzirme işlemi bittikten sonra mutlaka göğsünüze buz kompresi yapmalısınız sonra tekrar kremi sürmelisiniz. Her gün mutlaka duş alın !! Duş hem sizin rahatlamanızı, sütünüzün artmasını sağlayıcı gibi, (sütün artması demişken; duş,uyku,huzurlu ortam, bol su içip, ev yemekleri yerseniz sütünüz artar.Şeker, yağlı yemekler sütünüze yarar sağlayamayacağı gibi sizin kilo almanıza da sebep olur.) göğüslerinizin mikrop kapmasını engeller. (göğüsleriniz mikrop kaparsa bebeğinize bulaşabilir) Ayrıca göğsünüzdeki süt depolarını, bebeğiniz çok güçlü olmadığı için, boşaltamıyor. İlk başlarda bu depoları masaj yöntemi ile rahatlatıp, boşaltmanız gerekir. 

Tamam her şeyi kitabına uygun yaptınız, peki sütünüz bebeğinize yetiyor mu?? bunu da doktor kontrollerinde bebeğinizin gelişimi ile anlayabilirsiniz. Yeni doğan bebeğinizin ilk hafta olan kontrolünde doğum kilosuna ulaşmasında ve aylık kontrollerde yeterli kilo almasına karşılık doğru yol izlediğinizi doktorunuz size söyleyecektir. Kilo alımı yeterli değilse, doktorunuz mama takviyesi yapabilir. 

Bu bahsettiğim tempo, bebeğiniz ek gıdaya başlayana kadar bu şekilde devam edecektir. Sadece 3. ayında bebeğinizin gaz oranı bir anda yükseldiği için 20 dakikalık emme süresini 15 dakikaya düşürmeniz (bebekler emerken süt ile birlikte hava yuttukları için gaz oluşmasına sebep olur, emzirme süresi ile bebeğiniz yutacağı havayı, doğru orantılı olarak gaz sancılarını dengeleyebilirsiniz) ve 2 saatte bir olan döngüyü 3 saate çıkarmanız gerekebilir. Zaten bebeğinizin 4.ayından sonra doktorunuzun tavsiyeleri ile birlikte bebeğiniz de acıktıkça sizi yönlendirecektir. 

Bütün bunların yanı sıra, emzirmek; bebek ve anneye bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Belli başlı yapmanız gerekenler dışında, olağan dışı bir durumla karşılaşırsanız (bebeğinizin emmek istememesi, göğsünüzde dayanılmayacak ağrılar olması, bebeğinizin emdikten sonra aşırı kusması) mutlaka çocuk doktorunuza başvurmalısınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder